tiistai 25. syyskuuta 2012

MDT asennusjaon datan replikointi

 

Yleistä asennusjaon replikoinnista

Organisaatiossa voi tulla esille tilanteita joissa yksittäinen MDT asennusjako (deploymentshare) ei enää riitä. Eri toimipisteet voivat esimerkiksi olla niin huonojen yhteyksien päässä MDT palvelimesta että työasema asennukset tukkivat datayhteyden tai jopa epäonnistuvat huonon yhteyden takia. Edellä mainitussa tilanteessa MDT jakelukansiota voidaan replikoida toisille palvelimille joista on paremmat datayhteydet asennettaviin työasemiin. Tietokoneessa jonne asennusjako replikoidaan ei tarvitse olla asennettuna Microsoft Deployment Toolkit ohjelmistoa. Periaatteessa tietokoneen ei tarvitse olla edes palvelin. Käytännössä kuitenkin työaseman 10 yhtäaikaisen käyttäjän rajoitus jaetulle kansiolle estää työaseman järkevän käytön tässä yhteydessä.
 

 Datan replikointimenetelmät

 
Replikointimenetelminä voidaan käyttää joko:
 
1. MDT:n omaa Linked Deployment Share ominaisuutta
2. DFS-R replikointia
3. Edellisten yhdistelmää
 
1. MDT:n Linked Deployment Share
 
MDT:n oman Linked Deployment Share ominaisuuden avulla voidaan määritellä asennusjako replikoitavaksi halutulle tietokoneelle. Linked Deployment Share ominaisuuden etu on sen helppomääritettävyys. Se missä Linked Deployment share ominaisuus ei pääse loistamaan on sen suorituskyky heikkojen yhtyeksien yli. Ko. ominaisuutta voi käyttää LAN verkoissa muttei mielellään WAN verkoissa. LDS ominaisuus luo etäpisteellä olevaa jakelukansiota varten oman CustomSettings.ini ja Bootstrap.ini tiedoston. Tiedostoihin voidaan määritellä linkitetyn asennusjaon tiedot.
 
Käyttö:
 
  1. Luodaan etäpisteessä olevalle palvelimelle kansio  joka tulee toimimaan asennusjakona. Jaetaan em. kansio halutulla jakonimellä ja määritetään käyttöoikeudet niin että asennuksen suorittavalla käyttäjätunnuksella on kansioon muokkausoikeudet (modify).
  2. Luodaan MDT palvelimelle uusi valintaprofiili (selection profile) jonka avulla valitaan mitä komponentteja (käyttöjärjestelmät, sovellukset, paketit, ajurit) halutaan replikoida etäpisteen asennusjakoon
  3. Luodaan MDT palvelimelle uusi linkitetty asennusjako (linked deployment share) ja valitaan edellä tehty valintaprofiili linkitetyn asennusjaon pohjaksi. Linkitetyn asennusjaon kohteeksi valitaan kohdassa 1 luotu kansio.
  4. Aloitetaan linkitetyn asennusjaon replikointi
  5. Jos kohdepalvelimelle ei ole asennettu MDT ohjelmistoa, voidaan kohdepalvelimen asennusjako avata alkuperäisellä MDT palvelimen MDT konsolia käyttäen ja tehdä tarvittavat muutokset replikoituun Bootstrap.ini ja CustomSettigns.ini tiedostoon. Linkitetyn asennusjaon replikointi luo uudet CustonSettings.ini ja BootStrap.ini tiedostot joiden sisältä on mukautettu uutta asennusjako ajatellen. Kuitenkin ko. tiedostot ovat ns. perusmuodossaa joten tiedostoihin täytyy käsin lisätä muut tarvittavat asetetuset (propertyt) joita mahdollisesti on alkuperäisen asennusjaon vastaavissa tiedostoissa.
       
     2. DFS-R
     
    Asennusjako voidaan replikoida toiselle palvelimelle käyttäen DFS-R replikointia. DFS-R replikoi palvelimessa olevan jaetun kansion (asennusjako) datan toisessa palvelimessa olevaan jaettuun kansioon. Ensimmäisen kopioinnin jälkeen DFS-R kopioi ainoastaan muutokset. DFS-R käyttää datan kopiointiin sitä varten erityisesti tehtyä RDC protokollaa. DFS-R on ollut käytössä Windows 2003 R2 palvelimesta lähtien. DFS-R toimii replikoinnissa erityisen hyvin kun palvelinten välinen yhteys on huono. DFS-R huonona puolena on sen Linked Deployment share ominaisuutta jonkin verran monimutkaisempi käyttöön otto. DFS-R kopioi "sokeasti" kaiken muuttuneen datan kansiosta toiseen. Tämän takia DFS-R käyttö edellyttää dynaamisen Bootstrap.ini - ja CustomSettings.ini tiedoston rakentamista, koska myös ko. tiedostot kopioidaan kohdekansioon muuttumattomina. DFS-R käytettäessä kohdetietokoneessa jonne data replikoidaan täytyy olla asennettuna Windows palvelinkäyttöjärjestelmä jonka versio on vähintään Windows Server 2003 R2. Lisäksi toimialueen on oltava vähintään 2008 tasolla ja toimialuemetsän 2003 tasolla. Lisäksi asennusjako kansioiden on sijaittava NTFS tiedostojärjestelmän sisältävällä osiolla.
     
     
    Käyttö:
     
    1. Varmistetaan että sekä alkuperäiseen MDT palvelimeen ja kohdepalvelimeen on asennettu DFS-R palvelinrooli.
    2. Muokataan alkuperäisen asennusjaon Bootstrap.ini tiedostoa ja mahdollisesti CustomSettings.ini tiedostoa niin että ne toimivat molemmissa asennusjaoissa.

      Esim:
      BootStrap.ini joka ohjaa asennettavat työasemat oikeaan asennusjakkoon työasemalle määritetyn reitittimen IP-osoitteen perusteella.

      [Settings]
      Priority= DefaultGateway, Default
       
      [DefaultGateway]
      10.0.0.1=PALVELIN1
      10.0.10.1=PALVELIN2


      [PALVELIN1]
      DeployRoot=\\PALVELIN1\Tuotanto1$
      [PALVELIN2]
      DeployRoot=\\PALVELIN2\Tuotanto2$

    3. Luodaan jaettu kansio kohdepalvelimelle. DFS-R replikoi tähän kansioon alkuperäisessä asennusjaossa olevan datan. Asetetaan kansion oikeudet halutuiksi. Asennuksen suorittavalla käyttäjätunnuksella on oltava ko. kansioon vähintään muokkaussoikeudet (modify).
    4. Luodaan uusi replikointiryhmä (multipurpose) jossa alkuperäinen MDT palvelin on primary member ominaisuudessa ja kohdepalvelin vastaanottavan palvelimen roolissa. Replikoitavaksi kansioksi valitaan vähintään asennusjako. Myös WDS palvelimen \Remoteinstall\Boot kansio voidaan replikoida tarvittaessa kohdepalvelimelle. 
    5. Odotetaan että replikointi on suoritettu.

     
    3. Linked Deployment Sharen ja DFS-R ominaisuuden yhteiskäyttö
     
    DFS-R:ä ja linkitettyä jakelukansiota voidaan käyttää yhdistelmänä. Ideana on ensin luoda asennusjaosta linkitetty jakelukansio MDT palvelimelle. Tämä linkitetty jakelukansio sitten replikoidaan etäkoneelle käyttäen DFS-R:ä. Näin toimien on helpompi kontrolloida (linkitetyn jakelukansion avulla) mitä komponentteja DFS-R replikoi.
     
     Käyttö:
     
    1. Luodaan paikalliselle MDT palvelimelle kansio. Jaetaan em. kansio halutulla jakonimellä ja määritetään käyttöoikeudet niin että asennuksen suorittavalla käyttäjätunnuksella on kansioon muokkausoikeudet (modify).
    2. Luodaan MDT palvelimelle uusi valintaprofiili (selection profile) jonka avulla valitaan mitä komponentteja (käyttöjärjestelmät, sovellukset, paketit, ajurit) halutaan replikoida etäpisteen asennusjakoon
    3. Luodaan MDT palvelimelle uusi linkitetty asennusjako (linked deployment share) ja valitaan edellä tehty valintaprofiili linkitetyn asennusjaon pohjaksi. Linkitetyn asennusjaon kohteeksi valitaan kohdassa 1 luotu kansio.
    4. Aloitetaan linkitetyn asennusjaon replikointi
    5. Varmistetaan että sekä alkuperäiseen MDT palvelimeen ja kohdepalvelimeen on asennettu DFS-R palvelinrooli
    6. Luodaan jaettu kansio kohdepalvelimelle. DFS-R replikoi tähän kansioon alkuperäisessä asennusjaossa olevan datan. Asetetaan kansion oikeudet halutuiksi. Asennuksen suorittavalla käyttäjätunnuksella on oltava ko. kansioon vähintään muokkaussoikeudet (modify).
    7. Luodaan uusi replikointiryhmä (multipurpose) jossa alkuperäinen MDT palvelin on primary member ominaisuudessa ja kohdepalvelin vastaanottavan palvelimen roolissa. Replikoitavaksi kansioksi valitaan vähintään asennusjako. Myös WDS palvelimen \Remoteinstall\Boot kansio voidaan replikoida tarvittaessa kohdepalvelimelle. 
    8. Odotetaan että replikointi on suoritettu.
     

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti