maanantai 10. maaliskuuta 2014

Windows 8 ja 8.1 Käynnistysikkunan (Startscreen) muokkaamisesta

 

Windows 8 yleistyy pikkuhiljaa myös yritys ja organisaation käytössä. Tämän takia, on Windows 8:n mukanaan tuoman Käynnistysikkunan mukauttaminen organisaation tarpeita vastaavaksi edessä kun levykuvia suunnitellaan.

Windows 8.1 Käynnistysikkuna voidaan toki niin haluttaessa ohittaa siten että työasema käynnistyy suoraan työpöydälle.




Kuitenkin Käynnistysikkunan käytöltä ei silloinkaan voida kokonaan välttyä koska sovellukset on kuitenkin käynnistettävä sitä kautta (jos Suorita kenttää ei haluta käyttää) . Lisäksi Windows 8 sovelluksia ei voi käynnistää perinteisen työpöydän kautta vaan Käynnistysikkunaan on siirryttävä viimeistään silloin kun halutaan käynnistää Windows 8 sovellus.

Käynnistysikkunan mukauttaminen

Yleistä:

Windows 8 sovelluksista on muistettava muuta seikka jotka tekevät niistä erilaisia työpöytäsovelluksiin verrattuna

  • Asennetaan .appx paketista joko Windows kaupasta tai ns. sideloading ominaisuuden avulla Powershell tai Dism komennolla
  • Asennetaan ja poistetaan per käyttäjä. Järjestelmänvalvoja ei voi poistaa sovellusta kaikilta käyttäjiltä jos käyttäjät ovat jo ehtineet kirjatua työasemaan
  • Sovellusta voidaan mainostaa. Mainostamisen ansiosta sovellus asennetaan automaatisesti kaikille työasemaan kirjautuville käyttäjille.
  • Kaikki Windows 8/8.1 oletuslevykuvassa olevat sovellukset (talous, ruoka ja juoma yms.) ovat oletusarvoisesti mainostettuja

Windows 8 sovelluksien poistaminen:

Käynnistysikkunaa muokataan lisäämällä ja poistamalla siitä sovelluksia sekä käynnistyskuvakkeista. Yrityskäytössä voi tulla kuitenkin esiin tilanteita joissa joistakin Windows 8 sovelluksista halutaan päästä eroon kokonaan.  Windows kaupan käyttö voidaan haluta estää niin että käyttäjät eivät voi asentaa sieltä sovelluksia työasemilleen. Lisäksi Käynnistysikkunan ulkoasu halutaan ehkä mukauttaa paremmin tarpeita vastaavaksi.

Hiiren oikealla napilla tapahtuva sovelluksen poistaminen asentaa Windows 8 sovelluksen pois käytöstä vain kirjautuneelta käyttäjältä.








Jos halutaan poistaa kaikki oletus Windows 8 sovellukset kaikilta tulevilta työasemankäyttäjiltä tulee sen sijaan käyttää Powershell komentoja. Esim. komento Get-AppxPackage -AllUsers | Remove-AppxPackage poistaa kaikki Windows 8 sovellukset kaikilta tulevilta työaseman käyttäjiltä

Komento tulostaa virheitä mutta nämä ovat odotetuja koska komento ei voi poistaa kaikkia Windows 8/8.1 mukana tulevia sovelluksia (esim. Windows kauppa, Internet Explorer, Asetukset yms.)

On muistettava että Windows 8 sovelluksen poistaminen tehdään per käyttäjä. Eli jos käyttäjä on jo ehtinyt kirjautua työaseman, ovat kaikki mainostetut sovellukset jo asennettu ko. käyttäjälle. Tällöin eEdellä mainittu Get-AppxPackage -AllUsers | Remove-AppxPackage ei toimi koska sovellukset on jo asennettu

Windows 8 sovelluksien mainostamisen poistaminen:

Kuten aiemmin on mainittu Windows 8/8.1 sovelluksia voidaan mainostaa (provisioning). Tämä tarkoittaa sitä että mainostettu sovellus asennetaan automaattisesti käyttäjille ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä. Esimerkiksi kaikki Windows 8 ja 8.1 käyttöjärjestelmän Käynnistysikkunassa olevat sovellukset (Ruoka ja juoma, Tervesy ja fitness yms. ) ovat mainostettuja sovelluksia ja näin ollen asennetaan kaikille uusille käyttäjille.

Komento Get-AppxProvisionedPackage -online | Remove-AppxProvisonedPackage -online hakee kaikki työasemassa mainostetut sovellukset ja poistaa niiden mainostamisen. Komennon ansiosta Windows 8/8.1 oletus levykuvassa olevia sovelluksia ei asenneta uusille työaseman käyttäjille.

Windows 8/8.1 sovellukset ja referenssityöasema

Toimivin järjestely Windows 8/8.1 sovelluksien ja käynnistysikkunan mukauttamiseksi on poistaa halutut sovellukset ja niiden mainostaminen suoraan referenssityöasemassa. Tällöin haluttu sovellusvalikoima ja mahdollisesti mukautettu Käynnistysikkunan näkymä tallentuvat suoraan levykuvaan. Levykuvasta asennetut työasemat ovat täten varustettu samoilla sovelluksilla ja Käynnistysikkuna näkymällä kuin referenssityöasema.

Käynnistysikkunanäkymästä:

Windows 8/8.1 mukana esitellyn käynnistysikkunan asettelu tallennetaan käyttäjäprofiilissa olevaan AppsFolderLayout.bin nimiseen tiedostoon. Jos referenssityöasemasta kaapatun levykuvan asentamisen automatisoimiseksi käytettävään vastaustiedostoon on asetettu Copyprofile=True (Specialize\Microsoft-Windows-Shell-Setup_neutral) asetus, kopioituu referenssityöasemassa asetettu käynnistysikkunan näkymä automaattisesti kohdetyöasemiin. On myös mahdollista viedä Käynnistysikkunan asettelu tiedostoon Powershel komennolla Export-StartLayout ja tuoda asettelu tiedostosta Import-StartLayout komennolla. Copyprofile asetus on yleensä kuitenkin huomattavasti toimivampi ratkaisu koska ko. asetuksella tuodaan muutkin referenssityöasemassa asetetut mukautukset kohdetyöasemiin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti