keskiviikko 18. helmikuuta 2015

 

Windows 10 asennuksen vaihtoehdot

Windows 10 tuo mukanaan uudistuksia myös Windows työaseman asennusprosessiin. Asennus ei ohjelmakomponenttiensa osalta juurikaan eroa siitä mitä esim. Windows 7 tai 8 on käytössä. Käyttöjärjestelmä asennetaan edelleen install.wim tiedostosta, Microsoft Deployment Toolkit ja System Center Configuration Manager ovat edelleen käytettävissä asennusprosessin automatisoimisessa jne. Asennukseen tarjotaan kuitenkin kahta uutta asennusvaihtoehtoa jotka ovat ns. In-Place-Upgrade ja Provisioning tyyppiset asennusmenetelmät.

Win10

Asennuksen eri vaihtoehdot Windows 10:ä

Wipe-and-Load.

Se perinteinen tapa työaseman Windows käyttöjärjestelmän uudelleen asentamiseen.

  1. Kaapataan käyttäjän profiilidata talteen
  2. Asennetaan uusi Windows käyttöjärjestelmä näköistiedostosta (yleensä muokatusta sellaisesta)
  3. Asennetaan tarvittavat laitteisto-ohjaimet ja sovellusohjelmat
  4. Palautetaan talteen kaapattu käyttäjä profiilidata

In-Place-Upgrade

Tarkoittaa Windows 7 ja sitä uudempien Windows käyttöjärjestelmän päivittämistä Windows 10 käyttöjärjestelmään. Päivittäminen siirtää kaikki sovellusohjelmat, asetukset ja käyttäjädatan uuteen käyttöjärjestelmään. Päivittäminen ei tarkoita saamaa kuin ennen (esim. Windows 98 –> Windows XP) jolloin vanhan käyttöjärjestelmän “roskat” siirrettiin myös uuteen käyttöjärjestelmään. Käytännössä tallennettavat tiedot merkitään ja lukitaan kiintolevylle jonka jälkeen kaikki muu data niiden ympäriltä hävitetään. Samaa hardlink ominaisuutta on käytetty jo Windows 8/8.1 replace tyyppisissä päivityksissä.

Windows 7 ja 8 päivitetään Setup.exe ohjelman avulla. Windows 8.1 on mahdollista päivittää myös Windows Update palvelun avulla .msu paketista.

Päivityksen voi suorittaa automatisoidusti  esim. komennolla: Setup.exe /Auto:Upgrade /DynamicUpdate Disable 

Setup komentoon voi liittää myös lukuisia muista valitsimia joista voi tutkia esim. täältä

Suomenkielisen Windowsin päivittäminen pysähtyy kuitenkin ikkunaan jossa varoitetaan kieliasetusten muuttumisesta. Ennen päivitystä voidaan niin haluttaessa asentaa ja ottaa käyttöön englannin kielipaketti niin näyttökielen kuin merkistönkin osalta. Tällöin päivitys etenee automatisoidusti.

HUOM: Hyper-V ympäristössä asennus jää PITKÄKSI aikaa Getting ready vaiheeseen. Asennus etenee kyllä lopulta mutta tässä voi kestää.

GettingReady

HUOM: Jos asennus pysähtyy virheeseen jossa ilmoitetaan puuttuvista kiintolevyohjaimista, on asennuksen näköistiedosto (.iso) mitä todennäköisimmin korruptoitunut. Kopioi siis näköistiedosto uudelleen.

In-Place-Upgrede voidaan toteuttaa Microsoft Deployment Toolkittiä tai System Center Configuration Mangeria käyttäen. Windows 10 asennus voidaan toteuttaa MDT:n avulla jos sen versio on 2013 ja SCCM:n avulla jos sen versio on vähintään 2012 tai uudempi. Molempiin ohjelmistoihin on tulossa Windows 10 yhteensopivuuteen liittyviä päivityksiä lähitulevaisuudessa.

Windows 10 jakelua varten on jo julkaistu uusi Assasment and Deployment Kit (ADK) joka on ladattavissa täältä. ADK 10 sisältää mm. uuden version Windows PE ympäristöstä (10.0.9933) sekä uuden version Dism.exe ohjelmasta (10.0.993) Aivan uutena sovelluksena ADK mukana tulee Windows Imaging and Configuration Designer (Windows ICD). Sovelluksen avulla voidaan luoda ns. provisioning paketteja joista lisää alla.

In-Place-Upgrade päivitys ei kuitenkaan ole autuaaksi tekevä menetelmä vaan siinäkin on omat rajoitteensa:

  1. Ei tue oman muokatun näköistiedoston käyttämistä päivittämisessä
  2. BIOS –> UEFI muunnosta ei tueta
  3. Ei voida toteuttaa jos käytössä on 3-osapuolen levynsalaus- tai virustorjuntaohjelmisto. Bitlockeria tämä rajoite ei siis koske.
  4. Ei tue käyttöjärjestelmän muuntamista 32-bittisestä 64-bittiseksi tai päinvastoin.

Provisioning

Uuden ADK 10 ohjelmiston mukana tulevalla Windows Imaging and Configuration Designer ohjelmistolla voidaan luoda .ppkg tiedostoja. Tiedostojen avulla voidaan muokata uusi “pakasta vedetty” työasema organisaatiossa käytettäväksi työasemaksi. Muokkauksella tarkoitetaan esim. uuden Windows SKU:n käyttöönottoa, tarvittavien sovellusten asentamista tai haluttujen asetusten ottamista käyttöön. Windows 10 sisältää Provtool.exe ohjelman joka suorittaa .ppkg paketeissa määritetyt muunnokset. Windows ICD ohjelmalla voidaan käsitellä myös varsinaisia asennuksen näköistiedostoja mutta tämä ominaisuus on tarkoitettu ensisijaisesti OEM valmistajien käyttöön.

Wicd

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti