tiistai 12. tammikuuta 2016

VyOS reitittimen kloonaaminen

VyOS ohjelmistopohjainen reititin on erittäin kätevä apu Hyper-V virtuaaliympärisöissä joissa virtuaalikoneiden tarjoamat palvelut täytyy eristää tuotantoverkosta mutta kuitenkin samalla säilyttää yhteys internetiin. VyOS:n käyttöön ottaminen on melko suoravaviivasita muttei niin suoraviivaista etteikö esim. luokka ympäristössä haluttaisi silti kloonata myös VyOS reititin työasemalta toiselle.

Ongelma

Ongelmana kuitenkin on se että VyOS säilyttää alkuperäisten virtuaaliverkkokorttien mac-osoitteet config.boot tiedostossa. Tämä aiheuttaa sen että uudet virtuaaliverkkokortit näkyvät kloonatussa VyOS reitittimessä eth2 ja eth3 nimisinä eikä konfiguraatio enää ole toimiva.

image

Ratkaisu 1

Muutetaan kloonatun VyOS koneen verkkokorttien mac-osoitteet hyper-v konsolista käsin ja asetetaan edellä muokatut hyper-v työaseman verkkokorttien mac-asetukset suoraan /config/config.boot tiedostoon . Luokkaympäristössä ei voida käyttää samaa mac-osoisessa kaikissa ulkoisissa verkkokorteissa vaan asetuksien pitää olla yksilölliset. Samalla voidaan muuttaa myös ulkoisissa verkkokorteissa käytettävät ip-asetukset ja reitittimen nimi yksilöllisiksi. Asetusten muuttamisen jälkeen käynnistetään VyOS uudelleen.

image

Ratkaisu 2

Ongelman ratkaisemiseksi voidaan vaihtoehtoisesti käyttää alunperin Vyatta reitittimelle tarkoitettua vyatta-clone-helper lisäosaa joka joka muuttaa config.boot tiedossa olevat eth2 ja eth3 nimet takaisin alkuperäsiin asetuksiin eth0 ja eth1. Lisäosa asennetaan alkuperäiseen VyOS reitittimeen ennen kloonaamista.

image

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti