maanantai 13. maaliskuuta 2017

Laitteisto-ohjaintiedostojen (ajurit) varmuuskopiointi Dism ohjelman avulla

Windows käyttöjärjestelmässä olevaa Windows\System32\DriverStore\FileRepository kansiota kutsutaan ns. Driver Storeksi. Kansiossa olevat laitteisto-ohjaintiedostot ovat myös sellaisen käyttäjän käyttöönotettavissa jotka eivät ole järjestelmänvalvojia. Jokainen laitteisto-ohjaintiedoston käyttöönotto lisää tarvittavat tiedostot myös Driver Storeen josta ne ovat myöhemmin käytettävissä. Kyseisessä kansiossa ovat ns. Inbox laitteisto-ohjaintiedostot (eli ne jotka on sisällytetty itse Windows käyttöjärjestelmään) sekä ne laitteisto-ohjaintiedostot jotka on otettu käyttöön tavalla tai toisella Windowsin asentamisen jälkeen. Kyseinen kansio sisältää sekä käyttöön otetut laitteisto-ohjaintiedostot (installed) sekä ne jotka on vasta esim. pnputil ohjelman (pnputil –a ) avulla sijoitettu (staged) DriverStoreen odottamaan käyttöönottamista.

Driver Store kansiosta on helppo ottaa laitteisto-ohjaintiedostot talteen ilman ns. bloat-warea. Olen aikaisemmin ottanut laitteisto-ohjaintiedostot talteen yksinkertaisesti kopioimalla. Helpommallakin pääsee…nimittäin käyttämällä dism komentoa.

Järjestelmänvalvojan komentokehotteessa annettu komento:

DISM /online /export-driver /destination:kohdekansio

Kopioi kaikki muut paitsi ns. inbox laitteisto-ohjaintiedostot /destination valitsemen osoittamaan paikkaan.

image

Kyseisestä kansiosta laitteisto-ohjaintiedostot voidaan ottaa käyttöön esim. pnputil –a komennon avulla tai vaikkapa Drviver Store Explorerin avulla. Tietenkin voidaan käyttää suoraan laitehallinta-ohjelman päivitä ohjain valintaa ja osoittaa kansioon johon laitteisto-ohjaintiedostot dism komennon avulla varmuuskopioitiin.

image

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti