torstai 20. syyskuuta 2018

Office 2016 365 Proplus ohjelmiston automatisoitu jakelu työasemiin

Office 365 ProPlus ohjelmisto voidaan asentaa työasemiin keskitetysti ja/tai niin että loppukäyttäjät asentavat ohjelmiston itsenäisesti. Keskitetty asennus voidaan suorittaa esim. System Center Configuration Manager ohjelmiston avulla täysin automatisoidusti. Vaihtoehtoisesti asennusdata voidaan ladata jaettuun verkkokansioon josta se sitten asennetaan työasemiin esim. ryhmäkäytäntöön määritetyn PowerShell -skriptin avulla. On huomioitava että Windows 7 vanhemmat käyttöjärjestelmät eivät suoraan tue PowerShell tyyppisiä Startup/Login –skriptejä.

Vaihtoehtoja tulee punnita asennuksen aiheuttaman työmäärän sekä ylläpidollisen hallintakuorman suhteen. Se että käyttäjät asentavat ohjelmiston itsenäisesti, vähentää tukihenkilöstölle asennuksen aiheuttamaa työkuormaa, mutta saattaa vastaavasti lisätä ohjelmiston ylläpidollista työkuormaa. Keskitetyn asennuksen ollessa varsin yksinkertainen toteutettava, kannattanee Office asentaa suurimpaan osaan työasemista keskitetysti. Itsenäisen asennuksen vaihtoehto voidaan jättää asennus vaihtoehdoksi jos käyttäjälisenssiin kuuluu mahdollisuus asentaa Office useampaan kuin yhteen päätelaitteeseen (esim. kotona olevaan tietokoneeseen. 

Office 2016 Proplus ohjelmiston lataamisen estäminen loppukäyttäjältä

Tarvittaessa Office 2016 365 Proplus ohjelmiston itsenäinen asentaminen voidaan tarvittaessa poistaa käytöstä 365 hallintakonsolin kohdasta Office-ohjelmisto - Ohjelmiston latausasetukset - Ota käyttäjän ohjelmisto käyttöön manuaalisesti ja asettamalla Ohjelmiston latausasetuksissa valinta haluttujen ohjelmistojen kohdalla asentoon Ei käytössä. Muutoksen jälkeen loppukäyttäjät eiväimaget voi asentaa Office pakettia itsenäisesti.

image

Asennuspisteen luominen

Office voidaan siis asentaa työasemiin palvelimella olevasta keskitetystä asennuspisteestä. Asentaminen suoritetaan ja sitä hallitaan ryhmäkäytäntöön liitettävällä PowerShell –skriptillä.

Tässä esimerkissä paikalliselle palvelimelle luodaan  jaettu kansio johon Microsoft Office 365 2016  Proplus asennukseen vaadittavat tiedostot ladataan Office 2016 Deployment Tool ohjelman avulla. Varsinainen asennus työasemiin suoritetaan tästä kansiosta ns. hiljaisena asennuksena ryhmäkäytännön ja asennusskriptin avulla. Office asennuksesta jätetään pois Publisher, Access ja OneNote. Officen näyttökieleksi asetetaan suomi. Officen päivitykset tulevat ns. Monthly Channel menetelmällä jolloin Office ohjelmisto päivittyy automaattiesti kuukausittain.

Keskitetyn asennuspisteen luominen ja määrittäminen

Luodaan tiedostopalvelimelle jaettu kansio ja jaetaan se esim. nimellä  \\DC01-LOCAL\O365 esimerkiksi File and Storage Services ohjelman avulla ja varmistetaan että kansioon on käyttäjillä ja toimialueen tietokoneilla luku ja suoritusoikeudet.

image

image

Ladataan ja puretaan Office 2016 Deployment Tool ohjelma Microsoft Download Centeristä edellä luotuun \\DC01-LOCAL\O365 kansioon. Kansiota purkautuu kolme tiedostoa joista Setup.exe on Office ohjelmiston lataus- ja asennusohjelma. Tiedostot Configuration-Office365-x86.xml ja configuration-Office365-64.xml ovat Officen latauksen ja asennuksen määritystiedostoja.

image

Seuraavaksi ladataan Officen asennukseen tarvittavat tiedostot Office 2016 Deployment Tool ohjelmiston avulla.. Ennen lataamista on kuitenkin muokattava haluttua määritystiedostoa lataukseen ja asennukseen käytettävien määritysten osalta. Tässä esimerkissä halutaan ladata Officen 32 bittinen versio joten käytettävä määritystiedosto on Configuration-Office365-x86.xml.

Avataan em. tiedosto ja muokataan sen sisältöä seuraavasti. Tallennetaan muutokset lopuksi.

image


<!-- Office 365 client configuration file sample. To be used for Office 365 ProPlus apps,
      Office 365 Business apps, Project Pro for Office 365 and Visio Pro for Office 365.

     For detailed information regarding configuration options visit: http://aka.ms/ODT.
      To use the configuration file be sure to remove the comments

     The following sample allows you to download and install the 32 bit version of the Office 365 ProPlus apps
      and Visio Pro for Office 365 directly from the Office CDN using the Monthly Channel
      settings  -->

<Configuration>

  <Add OfficeClientEdition="32" Channel="Monthly">
     <Product ID="O365ProPlusRetail">
     <Language ID="fi-fi" />
     <ExcludeApp ID="Publisher" />
     <ExcludeApp ID="Access" />
     <ExcludeApp ID="OneNote" />
     </Product>
     </Add>

<Updates Enabled="TRUE" Channel="Monthly" />

<Display Level="None" AcceptEULA="TRUE" />

<Property Name="AUTOACTIVATE" Value="1" />

</Configuration>


HUOM: Mikäli kohteena olevissa työasemissa on jo asennettuna jokin aiempi Office versio, voidaan sen poistaminen pakottaa automatisoidusti lisäämällä em. määritystiedoston loppuun asetus <RemoveMSI All=”True” />

<Configuration>
   <Add OfficeClientEdition="32" Channel="Monthly">
      <Product ID="O365ProPlusRetail">
      <Language ID="fi-fi" />
      <ExcludeApp ID="Publisher" />
      <ExcludeApp ID="Access" />
      <ExcludeApp ID="OneNote" />
      </Product>
      </Add>
      <RemoveMSI All="True" />

<Updates Enabled="TRUE" Channel="Monthly" />

<Display Level="None" AcceptEULA="TRUE" />

<Property Name="AUTOACTIVATE" Value="1" />

  </Configuration>

HUOM: Määritystiedoston voi luoda myös Office 365 ProPlus web sivuston avulla

Ohjelmiston lataaminen aloitetaan komentokehotteesta komennolla: setup /download Configuration-Office365-x86.xml

image

Setup.exe ohjelma lataa asennustiedostot Office\Data nimiseen kansioon.

Officen automatisoitu asentaminen ryhmäkäytännön avulla

Tässä esimerkissä Office 365 Proplus asennetaan edellä luodusta jaetusta kansiosta PowerShell –skriptin avulla. Asentaminen voidaan suorittaa käsin tai jonkin muun järjestelmän kuten System Center Configuration Manager ohjelman, yms. avulla. On myös mahdollista sisällyttää asennus suoraan työaseman asennuslevykuvaan. Tässä esimerkissä asennus suoritetaan ryhmäkäytännön avulla.

Luodaan PowerShell ISE ohjelman avulla avulla uusi PowerShell –skripti ja asetetaan siihen alla näkyvä sisältö.

Skripti tarkastaa Office kansion olemassa olon Programfiles (x86) kansiosta, ja mikäli kansiota ei ole aloittaa Microsoft Office 2016 365 asennuksen.

HUOM: Komento kirjoitetaan yhdelle riville.


if (!(Test-Path -Path "$Env:ProgramFiles (x86)\Microsoft Office" )) {Write-Host "Office ei vielä ole asennettu, Asennetaan Office 365 ProPlus..." -ForegroundColor Green; \\Dc01-local\o365\setup.exe /configure \\Dc01-local\o365\configuration-Office365-x86.xml}


image

Skripti tallennetaan esim. nimellä AsennaO365l.ps1

Seuraavaksi luodaan palvelimelta käsin Group Policy Management ohjelmiston avulla uusi ryhmäkäytäntö esim. nimellä Asenna O365.

image

Avataan ryhmäkäytäntö muokkaustilaan ja siirrytään kohtaan Computer Configuration - Policies - Windows Settings - Scripts (Startup/Shutdown. Lisätään edellä luotu AsennaO365l.ps1 skripti Startup Properties ikkunan PowerShell Scripts välilehden kautta järjestelmän käynnistysskriptiksi.

image

HUOM: AsennaO365l.ps1 tiedosto tulee kopioida oikeaan kansioon jotta skripti luetaan käynnistyksen aikana. Kopiointi on helpointa tehdä Startup Properties ikkunan Show Files painikkeen kautta.

HUOM: Lähtökohtaisesti PowerShell skriptejä ei voida suorittaa Windows 10 työasemissa. Rajoitus ei kuitenkaan koske Startup skriptejä sille ne suoritetaan käyttäen System tunnusta.jota em. rajoite ei koske. Käyttäjäpuolelle asetettavat Login -skriptit ovat kuitenkin em. rajoitteen alaisia.

image

Lopuksi ryhmäkäytäntö Asenna O365 kytketään haluttuun organisaatioyksikköön ja testaan skriptin toimivuus.

image

Koska Configuration-Office365-x86.xml määritystiedostoon on asetettu <Display Level="None" AcceptEULA="TRUE" /> määritykset, tapahtuu asennus taustalla automatisoidusti ja piilotettuna. Koska asennus tapahtuu Startup –skriptiä käyttäen, tapahtuu asennus SYSTEM tunnusta käyttäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti